3 juli 2021

Gepubliceerd op 5 juli 2021 om 06:53

Ik mocht dit weekend zowel zaterdag als zondag een groep mensen door Antwerpen rondleiden. Wat was dat lang geleden zeg en wat heb ik er van genoten. Maar er zijn helaas toch ook wel wat leuke zaakjes weg. De Lantaren in de Haarstraat is er niet meer. Dat was even schrikken, want daar kon je heerlijk genieten van een kopje koffie of thee.  Maar ik heb gelukkig een nieuw adres gevonden, op de Suikerrui. Bij de Carrousel d'Anvers. Heerlijke cappuccino met een borreltje.

Wilma de Krom
Wilma de Krom

Ja, ik heb een heel vervelend beroep.

Wilma de Krom

Dit voldoet ook wel hoor.

Wilma de Krom

Mijn favoriete hotel zijn ze nog aan het verbouwen. Het gaat wel erg mooi worden zo te zien. Benieuwd wat dat met de prijs gaat doen. ook daar heb ik gelukkig een ander adresje voor. Want twee dagen rondleiden, dan blijf ik ook slapen. Dan kan ik 's avonds lekker zelf stappen en soms neem ik wat gasten mee naar het uitgaansleven in Antwerpen. Natuurlijk naar mijn favoriete bar Barok.

Wilma de Krom

Ik raakte in gesprek met een van de gasten die ik rond mocht leiden en die had een bijzondere theorie over wat hij noemde "de nieuwe aristocratie". Die wordt namelijk beheerd door de uitverkorenen. Dat zijn zeg maar de beroemdheden van de wereld. Sinds de jaren zestig is die kwestie over de hele wereld verbreid geraakt. Dat kwam door de ontwikkeling van massacommunicatie. In de jaren tachtig en negentig is dat door de komt van het www als het ware geëxplodeerd. Ben je eenmaal een uitverkorenen, dan wordt je naders dan andere mensen. Dan leef je volgens andere wetten. Je wordt door iedereen beschermd, je krijgt een betere bediening, je wordt met onderscheid behandeld, kortom het beste der aarde is jouw deel. Dat alles voor de publiciteit. Wie wil nou niet zo'n uitverkorenen  zijn of worden.

Daarnaast is ook nog het massatoerisme sterk opgekomen. Mensen houden nu 36 of 38urige werkweek vol omdat ze een snoepje in het vooruitzicht hebben: vakantie!. In die tijd mogen ze ook als een uitverkorenen leven, net echt natuurlijk, maar net genoeg om even de smaak te pakken te krijgen. Alleen maar om die nieuwe aristocratie in stand te houden. Die houden we in stand door de boeken te lezen, de films of series te kijken, de muziek te beluisteren of de producten te blijven kopen.

Heel mooi allemaal, maar de laatste tijd komt er wel een steeds scherper randje aan. Jaloerse mensen, vol van afgunst die niet genoeg hebben aan een beetje proeven voor de smaak. Die kun je scharen onder de noemer complotdenker. Die kunnen je als uitverkorenen je leven tot en hel maken. Was het eerste misschien alleen stalking, ook weer door de opkomst van het www kunnen ze je helemaal afbranden en gaat het zover dat er zelfs ernstige bedreiging aan te pas komt.

O, is dat dan de reden waarom ik graag gids en vooral in Italië. Dacht altijd dat het mijn hobby was, zoals Italië ook gewoon mijn hobby is. Probeer gewoon zoveel mogelijk van het land te weten, de geschiedenis, de taal (probeer het te spreken, maar op mijn leeftijd iets leren wordt toch was lastiger, maar ik blijf oefenen) en de gebruiken. Als ik van de zomer er weer ben (als want met Corona weet je maar nooit) zal ik er wel eens een boekje over open doen.

Wilma de Krom

Nog even een mooi pand onder e aandacht brengen, want door al het winkelgeweld op de Meir zie je dit vrij snel over het hoofd.

Wilma de Krom
Wilma de Krom

De Handelsbeurs in de Belgische stad Antwerpen bevindt zich in de Twaalfmaandenstraat, een kleine zijstraat van de Meir. Hier bevond zich van 1531 tot 1997 de Antwerpse effectenbeurs, "de moeder van alle beurzen". Dit gebouw is niet te verwarren met de Oude Beurs in de Hofstraat.

Vanaf het eind van de vijftiende eeuw nam de betekenis van Brugge als internationaal knooppunt af. Na 1531 nam Antwerpen de rol als handelscentrum van Brugge over. Daar werd de markt beheerst door Spanjaarden en Portugezen.

De Antwerpse groothandelaars vroegen en bekwamen in 1485 de toestemming van het stadsbestuur om een “gemeyne borze” op te richten. Deze Oude Beurs werd opgetrokken in het centrum van het toenmalige Antwerpse handelsleven.

In de 16e eeuw groeide Antwerpen uit tot een grote metropool met meer dan 100.000 inwoners, waarvan 10.000 buitenlandse kooplieden. Ze kregen vanaf 1531 de beschikking over een nieuw gebouw, opgevat als een rechthoekig plein met aan vier zijden overdekte galerijen, gebouwd boven op een kruising van straten. Gedurende een halve eeuw zou deze beurs het brandpunt van de Europese handel vormen en het model voor steden met gelijkaardige ambities.

Op initiatief van Thomas Gresham, de vertegenwoordiger van de Britse kroon in Antwerpen, werd in 1565 de beurs van Londen geopend naar het model van dit plein. Het werd ook "the Bourse" genoemd, tot koningin Elisabeth na een bezoek op 23 januari 1570 besloot dat het Royal Exchange moest zijn. De koopmansbeurs van Middelburg werd in 1592 geopend. De Beurs van Rotterdam werd opgericht bij besluit van het vroedschap "te ordineren eene beurse ofte plaetse, daer de coopluyden heure vergaderinge zouden mogen hebben" gedateerd 30 januari 1595, Amsterdam volgde in 1611.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.