27 juni 2021

Gepubliceerd op 27 juni 2021 om 22:43
Wilma de Krom

Soms loopt een dag anders dan je had gepland, en dat hoeft echt niet altijd verkeerd uit te pakken. Ik zou een ontmoeting hebben met een fotograaf/kunstschilder voor een fotoshoot van moi en voor moi. De locatie: zijn schildersatelier nabij kasteel Ravenhof in Putte (België). Maar we hebben elkaar blijkbaar niet goed begrepen en dus liepen we elkaar mis. De afspraak zal dan ook pas na de zomervakantie nu kunnen doorgaan, maar daardoor wel heerlijk gezeten in een zonnig terras vlak voor het kasteel. Nou ja zonnig, tot een uur of vier toen het begon te onweren en regen. Maar ik zat droog onder een enorme parasol. Dus, eerste rang voor het natuurspektakel.

Wilma de Krom
Wilma de Krom

Kasteel Ravenhof

Eén van de bezienswaardigheden is het Kasteel Ravenhof met toegankelijk park van 25 ha. vlak aan de Nederlandse grens. Prachtig gebouw, prachtige omgeving zoals menigen zeggen.

In een groter geheel maakt kasteel Ravenhof deel uit van het Kasteelpark, met verder het theehuis De Gloriëtte (op Nederlands grondgebied), het centrale parkgebied, de landschapstuin en het Moretusbos. Dit kasteelpark, eigenlijk in oorsprong een kale en dorre heidevlakte, zoals verderop in Kalmthout is te vinden, dankt zijn bestaan aan Jonker Johannes Josephus Moretus die het in het midden van de 18e eeuw liet aanleggen als onderdeel van zijn landgoed Ravenhof. Het parkbos is ontworpen naar de plannen van Versailles. Het Moretusbos heeft veel mooie laantjes, hoogteverschillen en verre doorkijken.

Het kasteel zelf was oorspronkelijk heel wat kleiner dan wat nu valt waar te nemen. Het droeg in de 14-15 eeuw de naam Steenland of ‘Goet van Steenlant’ en was eigenlijk een hoeve. Cornelis van Tongerloo liet er het eerste kasteel bouwen medio 16 eeuw. Hendrik Hillewerve stond het Hof van Steenland af aan zijn neef Balthazar Moretus III. Zo kwam het domein in het bezit van het gekende Antwerpse drukkersgeslacht en erfgenamen van Christoffel Plantijn. Het kreeg voortaan de naam Moretushof, maar in de volksmond heette het echter ‘Crayenhof’. Jonker Moretus, zeer geliefd bij de plaatselijke bevolking, voelde zich sterk verbonden met de Puttenaren. Als eigenaar werd hij opgevolg door zijn neef Philippe Antoine Joseph de Pret, die het kasteel liet verbouwen in Louis XV-stijl. Hij gaf het de naam Ravenhof. In 1907 stond graaf de Pret, ook eigenaar van het kasteel Vordenstein in Schoten, het kasteel af aan Karel Jules Marie Moretus Plantin, tot aan zijn dood in 1960 burgemeester van Stabroek. Onder zijn bewind werd het Ravenhof vergroot tot het indrukwekkend kasteel zoals het nu te bewonderen valt.

Sinds 1978 is het eigendom van de gemeente en zijn er talrijke socio-culturele verenigingen ondergebracht. Het gerestaureerde koetshuis doet dienst als café-restaurant.

Vermoedelijk stond in de 13e of 14e eeuw op deze plaats een klein kasteel. Tijdens de 14e en het begin van de 15e eeuw was dit in het bezit van de familie Van Steenland. Toen heette het: Goet van Steenlant. In 1552 werd het verkocht aan Cornelis van Tongerlo. Deze heeft verdere bouwactiviteiten ontplooid, in 1569 was er ook een omgracht speelhuis. Verdere eigenaren waren: Petronella Rompaerts, Johanna Hujoel, de familie Van der Goes, en Hendrik Hillewerve. De laatste genoemde eigenaar stond het goed af aan Balthasar Moretus, nazaat van de beroemde Antwerpse drukker Jan Moretus. Het heette vanaf dat moment Moretushof, ook wel Crayenhof genaamd.

In 1716 werd het kasteel omschreven als een woontoren met hoeve. In de tweede helft van de 18e eeuw liet Johannes Josephus Moretus een park erbij aanleggen, dat tegenwoordig vooral op Nederlands grondgebied ligt en daar het Moretusbos heet, en van het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide deel uitmaakt. Hierbij is ook de theekoepel Gloriëtte in Lodewijk XV-stijl. Het park, met kunstmatige hoogteverschillen, kwam klaar in 1770.

In 1810 werd het kasteel opnieuw opgebouwd in neo-Lodewijk XV-stijl door Johannes' neef, Philippe de Pret. Dit is het middenrisaliet van het huidige kasteel. Rond deze periode kwam de naam Ravenhof in beeld. Van 1911-1920 liet de toenmalige eigenaar Charles Moretus Plantin twee zijvleugels erbij aanbouwen. Charles was, tot zijn dood in 1960, burgemeester van Stabroek.

Enige tijd na de uitbreiding ging het kasteel over in het bezit van de Paters Assumptionisten en kreeg het de naam Assumptiehof. Er maakten diverse katholieke organisaties gebruik van het kasteel. In 1979 kwam het kasteel aan de gemeente Stabroek toe en vanaf 1982 zijn er tal van sociaal-culturele verenigingen in gevestigd. Het koetshuis werd later omgebouwd tot café-restaurant.

Bij het kasteel hoort, wat op Belgisch grondgebied staat, een 25 ha groot, vrij voor het publiek toegankelijk park.

Wilma de Krom
Wilma de Krom

o, ja, en er werd me gevraagd of ik ook een statement wilde (of durfde) te maken tegen Orban en consorten. Maar natuurlijk kan, wil en doe ik dat. Bij deze enne... meer uitleg is er denk ik niet nodig he.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.